Kome.bg | блогове - Santa Ana

Santa Ana

Вината от Аржентина са известни с интензивните си и богати вкусове благодарение на идеалните условия за отглеждане и уникалните сортове в страната. Аржентинските вина са известни и с високата си стойност, като често предлагат високо качество на разумна цена. Много от вината от Аржентина вече са широко достъпни в много страни по света. Най-популярните сортове грозде, отглеждани в Аржентина, са Malbec иTorrontés.

Малбек, произхождащ от Франция, намира своя истински дом в Аржентина. Гроздето се развива добре на голяма надморска височина и при топъл климат, като дава вина с наситен лилав цвят, богати и плътни, с аромат на черни плодове и нотка на подправки. Смята се за водещия сорт на аржентинската винарска индустрия и от 90-те години на миналия век е най-засажданото грозде в Аржентина.

Торонтес е бял сорт грозде, който е уникален за Аржентина. Известен е със своите флорални и плодови аромати, с вкус на праскова, кайсия и лайм. То е с висока киселинност и има свеж, освежаващ вкус. Торонтес често се консумира като аперитив или се съчетава с морски дарове и леки ястия.

Шардоне е бял сорт грозде, който се отглежда в много винарски райони по света. В Аржентина гроздето Шардоне често се отглежда в по-хладните райони, като долината Уко, и е известно с това, че дава вина с добър баланс между киселинност и плодовост. Вината Шардоне от Аржентина често имат аромат на тропически плодове, като ананас и манго, с нотка на дъб и маслени нотки.

Chenin Blanc е бял сорт грозде, който не се отглежда толкова често в Аржентина, колкото Chardonnay или Torrontés, но все пак се произвежда в малки количества. Вината, произведени от грозде Chenin Blanc, са известни с ярката си киселинност и широк спектър от аромати, включително зелена ябълка, лимон и мед.

Совиньон блан е друг бял сорт грозде, отглеждан в Аржентина. Той е известен със своите тревисти и цитрусови аромати. Освен това е с висока киселинност, което го прави чудесно вино за съчетаване с храна. 

Мерло е червен сорт грозде, който се отглежда широко в Аржентина. Гроздето вирее добре в топлия климат на страната, като дава вина с мека, заоблена текстура и аромат на тъмни плодове. Вината Мерло от Аржентина често се купажират с други червени сортове, като Каберне Совиньон, за да се получи по-комплексно вино.

Каберне совиньон е червен сорт грозде, популярен в Аржентина. Известен е със своята танинова структура, аромати на тъмни плодове и нотка на черен пипер. Вината, произведени от гроздето Каберне Совиньон, често отлежават в дъбови бъчви, което придава на виното аромат на ванилия и подправки. 

Нашата селекция аржентински вина, с марка Santa Ana, е достъпна за покупка във всички обекти от веригата. Изберете своя сорт, в зависимост от храната, с която ще го съчетаете.

 

Santa Ana